Illustratie van een oudere man achter rollator en jongere man met zijn arm om hem heen.

Tijdige diagnose is belangrijk bij eerste signalen van dementie

Op Wereld Alzheimer Dag 2021 presenteert de internationale alzheimerorganisatie, Alzheimer’s Disease International, de studie: ‘Journey through the diagnosis of dementia’. De belangrijkste conclusie: wereldwijd heeft 75% van de mensen met dementie geen diagnose. In Nederland is dit percentage gelukkig een stuk kleiner, maak ook hier hebben ongeveer 100.000 van de naar schatting 290.000 mensen met dementie nog geen diagnose.

Tijdige diagnostiek bij dementie

Alzheimer Nederland pleit voor tijdige diagnostiek bij dementie: bij de eerste signalen van dementie, de zogenaamde ‘niet pluis’ fase. Dan is de diagnose relevant en belangrijk. De diagnose geeft namelijk toegang tot de juiste informatie, hulp, behandeling, ondersteuning en zorg. Een diagnose maakt ook een einde aan onzekerheid over de oorzaak van de symptomen en het is een aanleiding om belangrijke financiële, juridische en medische beslissingen te nemen op een moment dat degene met dementie deze zelf nog het beste kan nemen. Maar ook in latere stadia is een diagnose belangrijk.

Schaamte

We hopen dat mensen eerder aan de bel trekken en zich niet schamen. Dementie is immers een hersenziekte. Zeker bij mensen met dementie op jonge leeftijd hopen we dat het eerder herkend zal worden. Nu duurt dat nog te lang. Het duurt gemiddeld 4,5 jaar voordat mensen met vroegtijdige dementie de juiste diagnose krijgen.

Ziekte van Alzheimer

In Nederland hebben 290.000 mensen de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. Alzheimer Nederland schat dat op dit moment zo’n 100.000 dementie hebben zonder dat de diagnose is gesteld. Een veelgehoorde reactie bij Alzheimer Nederland is: “had ik het maar eerder geweten”.

Ook de Zorgstandaard Dementie, een document ontwikkeld in samenwerking met meer dan 30 organisaties en zo’n 100 artsen, onderzoekers en zorgprofessionals, noemt tijdige diagnostiek als een van de normen voor goede dementiezorg.

De verwachting is dat het aantal mensen met dementie in 2040 opgelopen zal zijn tot meer dan een half miljoen. Er is dus veel onderzoek nodig om betere inzichten te krijgen in de oorzaak, preventie, diagnose en behandeling van dementie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *