operatie huidcorrectie

Vergoeding huidcorrectie operatie na maagverkleining

De Nederlandse Obesitas Kliniek start een pilot van een jaar waarin patiënten die overtollige huid hebben en voldoen aan de gestelde criteria een contourherstellende behandeling aangeboden krijgen bij de Nederlandse Contour Kliniek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een nieuwe beoordelingsmethode. De Nederlandse Contour Kliniek hoopt in 2020 circa 300 patiënten te kunnen behandelen. Na dit jaar opent de kliniek haar deuren voor iedereen die zijn of haar contour wil verbeteren.

Screening

Een screening door een arts van de Nederlandse Contour Kliniek en een plastisch chirurg bepaalt of een patiënt voldoet aan de gestelde criteria en in aanmerking zou kunnen komen voor een vergoede contourherstellende operatie bij de Nederlandse Contour Kliniek. De vergoeding is afhankelijk van de soort ingreep, de polisvoorwaarden en de beoordeling van de zorgverzekeraar. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een nieuwe, objectievere beoordelingsmethode. Twee absolute voorwaarden zijn dat het gewicht minstens één jaar stabiel moet zijn en de BMI (Body Mass Index) beneden de 35 is.

Vergoeding

Vaak wordt de ingreep niet vergoed, waardoor slechts 11 procent van de patiënten wordt behandeld. Emiel van Haren, plastisch chirurg St. Anna Ziekenhuis: “Patiënten met overtollige huid hebben vaak last van fysieke klachten en psychosociale problemen die het afvallen belemmeren of mogelijk zelfs bijdragen aan een toename van gewicht.”

Overtollige huid

Uit promotieonderzoek uit 2019 van dr. Valerie Monpellier blijkt dat tussen de 63 en 80% van de Nederlanders met morbide obesitas ernstige overlast ondervindt van overtollige huid na extreem gewichtsverlies als gevolg van een maagverkleining. Maar in de huidige richtlijnen wordt geen compleet beeld van de klachten van de patiënt gebruikt. Bovendien is er door de huidige criteria een grote variatie in de toekenning van vergoeding.

Eén op de honderd Nederlanders boven de 20 jaar heeft morbide obesitas, de zwaarste vorm van overgewicht. Jaarlijks ondergaan 12.000 patiënten een maagverkleining van wie velen na de ingreep blijvend last ondervinden van overtollige huid.

Plastische chirurgie na maagverkleining

Van Haren: “De vraag naar plastische chirurgie na een maagverkleining neemt toe. Met dr. Maarten Hoogbergen en Alexander Kroeze – collega plastisch chirurgen – hebben we de afgelopen 13 jaar meer dan 1.000 contourherstellende operaties verricht. Daarmee zijn we de op een na grootste aanbieder ter wereld. We monitoren de kwaliteit van leven tot vijf jaar na de ingreep en daaruit blijkt dat de kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert”.

De Nederlandse Contour Kliniek is een initiatief van de Nederlandse Obesitas Kliniek. Om de nazorg compleet te maken bieden we patiënten de mogelijkheid na het gewichtsverlies ook hun contour te verbeteren. Er zijn samenwerkingen aangegaan met verschillende ziekenhuizen en plastisch chirurgen.

4 gedachten over “Vergoeding huidcorrectie operatie na maagverkleining”

 1. Ik vind het een heel mooi en eerlijk plan!
  Wat ik echter wel mis bij dit plan is dat mensen die zonder een maagverkleining enorm afvallen, dus zelfstandig, niet hiervoor in aanmerking komen!!
  Erg cneerlijk terwijl deze mensen het op de, waarschijnlijk moeilijkste manier, afvallen en volbrengen!
  Dát zou helemáál beloond moeten worden!
  Hopelijk nemen ze deze volhouders. doorbijters óók mee in het plan!

  1. Helemaal mee eens Andrea en datzelfde wilde ik ook posten na het lezen.

   Ik ben zelf nu 70 kilo kwijt op eigen kracht en al ruim een jaar op gewicht. Net weer gestart met de laatste paar kilo’s die ik nog kwijt wil. Maar heb dit hele proces zelf gedaan, geen dokter en begeleiding aan te pas gekomen. Veel geld naar sportschool, gezonder eten en steeds weer nieuwe kleding.. En nu blij met resultaat, maar wel overtollige huid. Kom alleen niet in aanmerking voor verwijderen want niet ergste cateregorie, gewichtsverlies is niet gevolgd door een arts en geen operatie gehad.

   Zou zo fijn zijn als hier meer aandacht en mogelijkheden voor komt!

   1. Zou fijn zijn voor mensen die zo veel afvallen om geholpen te worden met overtollig huid weg te halen daar ben ik wel voor!!!

 2. Ik heb WEL respect voor u en voor iedereen die op eigen kracht zoveel afvalt. U zou met voorrang deze volledig vergoede operatie moeten krijgen. U bewijst immers dat fors afvallen ook mogelijk is zonder een dure maagverkleining die ongeveer 10.000 euro kost ! Er zijn zelfs mensen van boven de zestig jaar die in 1 jaar tijd met sporten e.d. een gewichtsverlies van 70 kilo kunnen realiseren. Het is dus in veel gevallen mogelijk zonder een dure operatie.

  Het feit dat zo’n dure maagverkleining altijd wordt vergoedt ongeacht de vraag of er wel of niet een medische oorzaak voor obesitas aanwezig is of dat het gaat om een langdurig onverantwoord eetpatroon met een leefstijl zonder lichaamsbeweging vind ik oneerlijk en dus onacceptabel. Zo zie ik in mijn eigen omgeving een maagverkleining bij een dertiger met een jarenlang onbeheerst eetpatroon die na deze operatie nog steeds de auto pakt voor een ritje van 5 minuten…

  Met al deze operaties (12.000 x 10.000 euro per jaar) zijn gigantische bedragen gemoeid die ten koste gaan van enorme bezuinigingen op andere noodzakelijke (medische) zorg waarop wel wordt bezuinigd “om de zorguitgaven beheersbaar te houden”.

  Daarbij denk ik o.a. aan medicatie voor kankerpatienten en veel ouderenzorg om maar enkele voorbeelden te noemen.

  Bovendien is het oneerlijk tegenover mensen met gezondheidsklachten die het gevolg zijn van overmatig roken of alcoholgebruik die daarvoor vaak geen vergoeding krijgen omdat gewezen wordt op hun eigen verantwoordelijkheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *