Rood potlood met afbrekende punt, stress.

Afrekenen met stress begint met zelf te veranderen

Het heeft geen zin om je manager of de drukte op je werk de schuld te geven van jouw stress. Stress zit in jezelf. ‘Wil je afrekenen met stress? Dan moet je op zoek gaan naar de angsten en overtuigingen die jou ziek maken.’

Stress

Hilbrand Bos kampte jarenlang met allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. Op een dag was het op en belandde hij thuis met een burn-out. Van een verantwoordelijke baan als financieel manager tot een zieke man achter de geraniums; de klap kwam hard aan. Hij probeerde van alles, van anti-depressiva tot ander werk waarvan hij verwachtte dat het minder spanning zou opleveren. Niets hielp. Tot hij zo diep in de put zat, dat hij zich afvroeg: ligt het misschien aan mij?

Stress is een keuze

In zijn boek Stress is een keuze beschrijft Bos hoe hij langzaam maar zeker tot de overtuiging kwam dat hij de oorzaak van de stress op de verkeerde plek had gezocht.

Bos: “Ik zocht het jarenlang buiten mezelf. Ik heb allerlei mensen de schuld gegeven, de bureaucratie, de werkdruk, maar dat leverde niets op. Er zijn altijd kritische mensen met lastige vragen, en er is altijd werkdruk. Ik zag pas oplossingen toen ik besefte dat de stress in mijzelf zat en ik de keuze maakte om mijn stress op te lossen”.

Ik stel niets voor

Hilbrand Bos nam ontslag en ging op zoek naar de oorzaken van zijn stress. Hij keek in de spiegel en moest bekennen dat hij eigenlijk nooit echt gelukkig was geweest. ‘Ik leefde niet, ik bestond slechts,’ schrijft hij in zijn boek. Hij ging nadenken over de oorzaken, en kwam al vlug tot de conclusie dat hij werd geleid door ongezonde angsten, waaronder een enorme faalangst.

Bos: “Ik stel niets voor, ik mag niet om hulp vragen, ik hoor er niet bij, ik ben dom. Hoeveel carrière ik ook maakte, ik was ervan overtuigd dat ik niets voorstelde”.

Bos hoefde vervolgens niet diep te graven om de oorzaken van deze overtuigingen in zijn jeugd en zijn opvoeding te vinden. En vanaf dat moment ging hij met sprongen vooruit. Binnen enkele maanden voelde hij zich mentaal en fysiek een ander mens.

Angsten overwinnen

Nu Bos volledig is genezen van de stress en weer werkt als financieel manager, is hij andere mensen met stress en burn-out gaan helpen. En steeds weer valt hem op, dat wanneer mensen hun stress oplossen, zij zich ook bevrijden van hun lichamelijke kwalen.

Bos: “Het is mijn missie geworden om meer mensen ertoe aan te zetten om de oplossing te zoeken in zichzelf, in plaats van buiten zichzelf. Stress is een keuze, en je kunt ervoor kiezen om je stress uit te bannen”.

Meer begrip

In zijn boek Stress is een keuze richt Bos zich niet alleen op de mensen met stress, maar ook op de mensen om hen heen, zoals collega’s en met name managers. Per slot van rekening is hij zelf ook manager.

Bos: “Voorheen raadde ik mensen ook aan om ‘anders om te gaan’ met de dagelijkse hectiek. Nu weet ik dat dat niet helpt. Ik roep leidinggevenden nu op om meer begrip te tonen voor het enorme leed dat stress veroorzaakt. Zij spelen een grote rol in het welbevinden van hun medewerkers. Daarom is het zo belangrijk dat zij kennis hebben van stress, zodat zij hun medewerkers met raad en daad terzijde kunnen staan”.

Boekgegevens

Stress is een keuze. Afrekenen met stress begint met zelf te veranderen is beschikbaar vanaf 14 mei 2021. Paperback, ISBN 9789461264480, prijs €23,50, 238 pagina’s.

Boekcover: Stress is een keuze, Hilbrand Bos
Stress is een keuze, Hilbrand Bos.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *