Illustratie antidepressiva afbouwen

Blue Monday, maar hoe kom je van je pillen af?

Proberen van je antidepressiva af te komen, maar de zorgverzekering weigert je te helpen. Vereniging Afbouwmedicatie grijpt Blue Monday aan om aandacht te vragen voor de vele honderden depressiepatiënten of ex-patiënten die steeds weer proberen hun medicatie te stoppen of te verminderen, maar stuiten op de weerstand van grote zorgverzekeraars.

Blue Monday

Wereldwijd staat de derde maandag van januari voor de meest deprimerende dag van het jaar. Op deze Blue Monday lijken de dagen maar niet te willen lengen, zijn de goede voornemens toch weer te hoog gegrepen en blijkt hoe duur de decembermaand eigenlijk heeft uitgepakt.

Antidepressiva

Voor de meer dan een miljoen mensen in Nederland die antidepressiva slikken is er natuurlijk meer aan de hand dan de traditionele januaridip. En voor de ex-patiënten die proberen van hun antidepressiva af te komen, doemt een ander obstakel op: de meeste zorgverzekeraars weigeren speciale afbouwmedicatie te vergoeden.

Volgens Pauline Dinkelberg, voorzitter van de vereniging is het een kromme situatie: “Je zou denken dat de zorgverzekeraar het maatschappelijk belang ziet van terugdringen van antidepressivagebruik. In dat geval moeten ze de mensen die op een verantwoorde manier willen afbouwen van harte ondersteunen, maar dat doen ze niet.”

Zorgverzekeraars

De Vereniging Afbouwmedicatie ligt al jaren in de clinch met grote verzekeraars als VGZ, die zich in allerlei bochten wringen om afbouwmedicatie maar niet te hoeven vergoeden. “Blijkbaar vinden ze het goedkoper mensen maar jarenlang door te laten slikken dan te investeren in een medicatievrije toekomst van deze groep.”

Juridische strijd

Op het ogenblik is de vereniging verwikkeld in een juridische strijd om de vergoeding van afbouwmedicatie in het basispakket van de zorgverzekering te krijgen.

Vereniging Afbouwmedicatie

Met de Vereniging Afbouwmedicatie stellen patiënten en ex-patiënten zich ten doel informatie over medicijnafbouw bekend te maken onder patiënten en zorgverleners. Op korte termijn streeft de vereniging een volledige vergoeding van afbouwmedicatie na in het basispakket.

Meer informatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *