Nederlandse Dag van de Dwangstoornis op 25 maart

Dag van de Dwangstoornis op 25 maart

Op vrijdag 25 maart vindt in Nijmegen de Nederlandse dag van de Dwangstoornis plaats. Ruim 250.000 Nederlanders kampen met ernstige dwangklachten.

“Patiënten lijden in stilte”, volgens psychiater en initiator van de dag Menno Oosterhoff. “Door onwetendheid over deze aandoening wordt de diagnose vaak jaren te laat gesteld”.

Dwangstoornis

Zelf kampt Oosterhoff al 40 jaar met dwang. Hij vindt het belangrijk om het taboe rondom mentale ziekten weg te nemen en schreef er een boek over: ‘Ik zie anders niks aan je‘. Hierin legt hij uit wat een psychische aandoening nou precies is en hoe deze kan ontstaan.

“Ik wil me niet meer schamen voor mijn dwang”, aldus de psychiater. “Want schaamte is een groot obstakel onder mensen met een psychische aandoening dat hun lijdensdruk nóg groter maakt”.

Auteur Menno Oosterhoff
Menno Oosterhoff, psychiater. Fotograaf Hanna Radstake.

Ongewenste gedachten

De dwangstoornis is vooral bekend in de vorm van smetvrees of controledwang. Minder bekende verschijningsvormen zijn ongewenste gedachten en voorstellingen over agressie en seks, permanente angst een ongeluk te veroorzaken, overgevoeligheid voor onvolledigheid en dwang om handelingen steeds opnieuw uit te voeren.

“De kern van elke dwang is een permanente twijfel en onrust die je dagelijkse functioneren ernstig belemmeren”, volgens Oosterhoff.

Niet alleen

Tijdens de Dag van de Dwangstoornis op vrijdag 25 maart in Nijmegen geven professionals en dwangpatiënten lezingen en workshops over dwang.

“Het is bovendien een plek waar mensen met dwang ervaringen kunnen delen en ontdekken dat ze niet de enige zijn”, aldus Oosterhoff. “Met deze dag willen we de bekendheid van de aandoening vergroten, meer begrip krijgen vanuit de maatschappij en de schaamte bij patiënten verminderen”.

Inschrijven

Menno Oosterhoff schreef eerder het boek Vals Alarm, over hoe het is om te moeten leven met een dwangstoornis. Hij ontving hiervoor de Antonie Kamerling Award. 

De Dag van de Dwangstoornis wordt georganiseerd in samenwerking met OCDnet, de ADF stichting en NedKAD. Iedereen die te maken heeft met een dwangstoornis (patient, naaste, professional) kan zich inschrijven voor de Dag van de Dwangstoornis.

Menno Oosterhoff

Menno Oosterhoff is (kinder- en jeugd) psychiater en werkt bij een grote GGZinstelling. Hij is initiatiefnemer van het OCD Netwerk, www.dwang.eu en schrijft columns in Medisch Contact.

In 2015 kreeg Oosterhoff een eervolle vermelding bij de Psyche Mediaprijs voor de bevlogenheid waarmee hij begrip vraagt voor psychische problemen.

Boek, Ik zie anders niks aan je, Menno Oosterhoff
‘Ik zie anders niks aan je’ van Menno Oosterhoff.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *