In het nieuwe magazine Tzitzo vertellen mensen over hun psychische kwetsbaarheid en de impact die (zelf)stigma op hen heeft. Het magazine is bedacht, geschreven én gemaakt door mensen met eigen ervaring.
Initiatiefnemer Mirte Sonntag: “Veel onwetendheid ontstaat uit onbegrip: iemand begrijpt eigenlijk niet goed hoe het zit. Dat wil Tzitzo magazine veranderen! Door persoonlijke verhalen in beeld te brengen, maken wij onder andere mentale gezondheid bespreekbaar”. Voor Mirte gaat een langgekoesterde droom in vervulling met de lancering op vrijdag 22 november 2019.
Schaamte groeit in eenzaamheid
Mirte weet wat de impact van stigma kan zijn: “Schaamte groeit in eenzaamheid. Bij mij heeft het 25 jaar kunnen groeien. Je terugtrekken uit de maatschappij is zo erg. Ik hoop dat anderen dankzij mijn openheid ook open durven te zijn. Bij mij heeft het mijn herstel enorm bevorderd”.
Ze is sinds begin dit jaar ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma. Samen met ruim 90 andere vrijwilligers kiest ze ervoor om de boodschap van de organisatie te vervlechten met haar persoonlijke verhaal.
Mijn passie
Het idee van een magazine ontstond tijdens de introductietraining. Samen Sterk zonder Stigma daagt ambassadeurs uit om na te denken over hoe ze hun passies en kwaliteiten kunnen inzetten voor destigmatisering. Na Mirte’s periode in de psychiatrie is ze haast vergeten wat haar kwaliteiten zijn.
“In een opwelling haalde ik de doos met oude tijdschriften van zolder en herinnerde me weer wat mijn passie is. Op de middelbare school runde ik een eigen tijdschrift, met abonnees, een redactie en een heel promotieteam”. Een uit de hand gelopen hobby, waardoor ze onder andere wordt aangenomen op de kunstacademie (lees hier het verhaal van Mirte).
Eerste nummer
Mirte heeft een enorme drive. Het lukte haar dan ook om een groep medeambassadeurs te verzamelen, én anderen die haar wilden helpen. Door haar inzet en die van alle betrokkenen ligt er nu een professioneel en krachtig magazine. Voor het eerste nummer betaal je alleen de verzendkosten. Wees er snel bij, want op is op.
In Tzitzo magazine
Verschillende mensen vertellen vanuit hun eigen ervaring over hoe het is om te leven met een psychische kwetsbaarheid. Ze laten zien wat en hoe je zelf kunt veranderen om herstel te bevorderen. Daarmee is het magazine een bron van hoop, steun en (h)erkenning. En is er al een nieuwe droom? Zeker, want één succesvol magazine smaakt natuurlijk naar meer…