schildklieraandoeningen, psychische klachten

Psychische klachten grote onbekende bij schildklieraandoeningen

Schildklier Organisatie Nederland (SON) vraagt in de Week van de Schildklier (19 t/m 25 mei) aandacht voor psychische klachten die kunnen optreden bij schildklieraandoeningen.

Veel mensen met een te snel, te traag of niet werkende/verwijderde schildklier weten niet dat je, naast lichamelijke klachten, ook psychische klachten kunt hebben. Het gaat dan om angstaanvallen, stemmingswisselingen (kort lontje), concentratie- en geheugenproblemen en neerslachtige gedachtes of depressies. Klachten die grote invloed kunnen hebben op relatie, gezin en werk.

Webinar

Op donderdag 19 mei om 11.00 uur trappen internist-endocrinoloog dr. R.F.A Tummers – de Lind van Wijngaarden en medisch psycholoog Astrid Heessels-Driessen MSc de week af met het (gratis) webinar ‘Schildklier en psychische klachten’.

Hierin gaan zij in op wat schildklierafwijkingen doen met het brein en de psychosociale gevolgen ervan. Ook biedt het webinar handvatten hoe ermee om te gaan.

Activiteiten

Daarnaast staan tijdens deze Week van de Schildklier informatiestands van patiëntenorganisatie SON in diverse ziekenhuizen in het land. Hier beantwoorden ervaringsdeskundige vrijwilligers vragen en bespreken ervaringen. Bezoekers ontvangen een kaart met 10 tips van ervaringsdeskundigen.

Ook kan men in de Week van de Schildklier deelnemen aan online-bijeenkomsten waar ervaringen met psychische klachten worden gedeeld en gebruikmaken van de extra uren Schildkliertelefoon. Voor meer informatie en inschrijven voor het webinar kan men terecht op de website www.schildklier.nl

Filmpjes

Via het eigen YouTube kanaal plaatst SON ook filmpjes van patiënten. Zo heeft de 50-jarige Ilse een te snel werkende schildklier en onder meer last van een zogenaamd kort lontje:

“Dat uit zich bij mij door onaardig en kortaf gedrag tegen klanten. Niets is goed, niemand deugt. Mijn man moet het ook vaak ontgelden. Ik ben dan heel vaak boos op hem, om niets eigenlijk. En niet gewoon boos, ik ga dan echt te keer. Daarna moet ik dan huilen omdat ik het zo erg vind.” Terwijl Bartke vertelt dat zij door haar te traag werkende schildklier onder meer last heeft van concentratieverlies en vergeetachtigheid. “Ik ben zelfs wel eens bang geweest dat ik dement aan het worden was.”

Over de schildklier

De schildklier is een klein orgaantje in de hals, dat belangrijk is voor het functioneren van vele processen in het menselijk lichaam. Als die klier ontregeld is, kunnen mensen allerlei klachten krijgen. Zij kunnen alleen een normaal leven leiden als ze zo goed mogelijk zijn ingesteld op hun medicijnen. Toch blijft een deel van hen verschillende klachten houden, die van invloed kunnen zijn op hun dagelijks leven en welbevinden. 

1 gedachte over “Psychische klachten grote onbekende bij schildklieraandoeningen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *