akwa-ggz-vrouw

Thuisarts.nl, ook bij psychische klachten

Vier op de tien Nederlanders krijgt ooit in zijn of haar leven te maken met een psychische aandoening. Op dat moment is betrouwbare informatie over goede zorg bij psychische klachten belangrijk. Daarom begint Akwa GGZ samen met Thuisarts.nl een campagne om de informatie op Thuisarts.nl over psychische klachten onder de aandacht te brengen. De campagne start zaterdag 10 oktober op de Landelijke Dag voor Psychische Gezondheid.

Samen beslissen over goede zorg

Onder begeleiding van Akwa GGZ heeft de geestelijke gezondheidszorg kwaliteitsstandaarden ontwikkeld voor psychische klachten. Voor elke psychische klacht hebben patiënten, naasten en zorgverleners samen beschreven wat zij goede zorg vinden. De patiëntinformatie uit deze standaarden staat op Thuisarts.nl.

Patiënten kunnen er terecht als ze meer willen weten over hun angsten, somberheid, stemmen die ze horen of andere psychische klachten. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat de stoornis is, welke klachten erbij horen, wat je zelf kunt doen en er staat informatie over behandelmogelijkheden. Ook naasten kunnen er terecht voor informatie over hoe zij om kunnen gaan met iemand die psychische klachten heeft.

Dominique Vijverberg, directeur van Akwa GGZ: “Deze informatie is zo waardevol omdat patiënten, naasten en zorgverleners samen deze kwaliteitsstandaarden hebben gemaakt. Bij behandeling van mensen met een psychische aandoening is het van belang dat de patiënt en naasten goed geïnformeerd zijn om samen met de zorgverlener te kunnen beslissen wat het beste is voor hun persoonlijke situatie. Thuisarts.nl is hét platform voor patiënten als het gaat om betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte. Voor lichamelijke klachten vinden patiënten hun weg naar Thuisarts.nl al, we willen graag dat dit voor psychische klachten ook zo wordt”.

Patiënten aan het woord

Vier patiënten delen hun persoonlijke verhaal over psychische klachten en het belang van betrouwbare informatie. Danny beleefde elke dag als een strijd door zijn angststoornis; Esther heeft last van SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten); Peter kwam er na 40 jaar achter dat hij depressies heeft en Robin hoort stemmen in zijn hoofd.

akwa-ggz-man

Peter (66) heeft al vrijwel zijn hele leven last van depressies en ontdekte dit pas na 40 jaar: “Met de info van nu kan ik inzien dat ik alle klachten van een depressie kan afvinken, maar ik kon moeilijk de juiste informatie vinden. Er was vroeger ook nog weinig bekend over depressie, zelfs niet bij huisartsen. Het is zo belangrijk dat ervaringen worden gedeeld in combinatie met de plaats waar je betrouwbare informatie kunt vinden. Voor mij is Thuisarts.nl daar een goed voorbeeld van omdat de informatie is gemaakt door zorgverleners en ervaringsdeskundigen zoals ik”

Aandacht voor psychische klachten

Betrouwbare informatie over goede zorg bij psychische klachten vind je op Thuisarts.nl. Met een speciaal ontworpen Instagramfilter en #BezoekThuisarts, kan iedereen aandacht vragen voor mentale problemen en het belang van betrouwbare informatie bij psychische klachten. Online en ook bij verschillende ggz-locaties en huisartsenpraktijken wordt aandacht gevraagd voor het belang van betrouwbare informatie over goede zorg bij psychische klachten.

De informatie op Thuisarts.nl over psychische aandoeningen en de verhalen in deze campagne zijn in samenwerking met MIND tot stand gekomen. Meer informatie over MIND is te vinden op www.wijzijnmind.nl.

Meer informatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *