Foto van de boekcover van 'Generatie angststoornis'. Meisje kijkt op haar smart phone naar social media.

Wat sociale media met onze kinderen doen

In zijn nieuwe boek ‘Generatie angststoornis. Wat sociale media met onze kinderen doen‘ onthult Jonathan Haidt de ontluisterende impact van sociale media op de mentale gezondheid van kinderen.

Generatie angststoornis

In dit boek ontwaart de sociaal psycholoog Jonathan Haidt een pijnlijke paradox: terwijl we onze kinderen in de fysieke wereld meer en meer beschermen, laten we ze in de digitale wereld vogelvrij.

Haidt laat zien dat deze ontwikkeling en de opkomst van de iPhone en sociale media hebben geleid tot een enorme stijging in het aantal mentale problemen onder tieners en jongeren.

Denk hierbij vooral aan klachten als angststoornissen, depressies en zelfmutilatie.

Effecten op ontwikkeling van kinderen

De effecten op de sociale en neurologische ontwikkeling van kinderen zijn schrikbarend. Haidt legt uit waarom sociale media meisjes meer schaden dan jongens en waarom jongens zich terugtrekken uit de echte wereld naar de virtuele wereld, met rampzalige gevolgen voor henzelf, hun families en de samenleving.

Concrete stappen

Hij beschrijft concrete stappen die ouders, leraren, scholen, techbedrijven en overheden kunnen nemen om de epidemie van psychische aandoeningen te stoppen en onze kinderen gezond op te laten groeien.

Jonathan Haidt

Jonathan Haidt is een Amerikaanse sociaal psycholoog. Zijn meest recente boek Generatie angststoornis over de gigantische, geestelijke schade van smartphones en social media werd een internationale besteller. 

Eerder verschenen zijn boeken Het rechtvaardigheidsgevoel en De betutteling van de Amerikaanse geest. Ook was hij te zien in de documentaire The Social Dilemma, over de verslavende werking van sociale media.

Reviews

Jonathan Haidt is een moderne profeet, vermomd als psycholoog. In dit boek waarschuwt hij ons voor de gevaren van een jeugd die gedomineerd wordt door telefoongebruik.’ – Susan Cain

‘Een belangrijk nieuw boek. De verschuiving van de energie en aandacht van kinderen van de fysieke wereld naar de virtuele wereld is catastrofaal geweest.’ – The New York Times

‘Iedere ouder moet onmiddellijk stoppen met wat ze doen en dit boek lezen.’ – Johann Hari

Boekgegevens

  • Subtitel: Wat sociale media met onze kinderen doen
  • Auteur: Jonathan Haidt
  • Het boek verschijnt op 20 juni 2024

Bestellen

Het boek is o.a. te bestellen via Bol.com

Boekcover van het boek 'Generatie angststoornis' van auteur Jonathan Haidt. Meisje kijkt op haar smart phone naar social media.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *