wandelaar met wandelschoenen

Heeft infectie met coronavirus invloed op lopers?

Ook al gaat de Nijmeegse vierdaagse dit jaar niet door, toch doet hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman deze week een tweetal studies.

Zo onderzoekt ze bij een groep van 500 mensen of er verschil is tussen hen die een infectie met het coronavirus hebben doorgemaakt en hen die het niet hebben gehad. Ook kijkt ze in een andere studie naar de effecten van plantaardige eiwitten in vergelijking met dierlijke eiwitten.

Studie 1

De eerste studie is gebaseerd op de Nijmegen Exercise Study, een grote studie met 25000 mensen, die reeds vanaf 2011 loopt. Deze week komen er uit die groep 500 mensen naar het onderzoekscentrum van het Radboudumc. Met hen worden allerlei metingen gedaan op het gebied van: spierkracht, risicofactoren en vaatwanden. Bovendien krijgen alle deelnemers een beweegsensor.

Van deze groep van 500 mensen hebben er 100 een infectie met het coronavirus gehad. Maria Hopman onderzoekt of er verschil is tussen deze twee groepen, en zo ja, wat dan. Doordat deze database al 10 jaar bestaat, komt er steeds meer info over de verschillen tussen de deelnemers. 

Studie 2

De tweede studie is met 60 andere deelnemers en gaat over voeding, en de effecten van plantaardige eiwitten in vergelijking met dierlijke eiwitten en een placebo (de groep deelnemers wordt dus in drieën gedeeld). Deze mensen worden al 2 weken gevolgd. Vandaag gaan deze groepen 20/30 kilometer lopen. Later in de week wordt er bloed afgenomen.

Doel is om meer te weten te komen over spierpijn en spierschade en de effecten van plantaardige en dierlijke eiwitten daarop. De vraag is of de groep met eiwitten minder spierschade heeft, en of er een verschil is tussen de plantaardige en dierlijke eiwitten. De uitkomsten worden meegenomen in een vervolgonderzoek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *