strand

Medicijnen mee op vakantie?

Ruim 1,5 miljoen medicijngebruikers in Nederland moeten een officiële verklaring aanvragen als zij het land verlaten voor hun vakantie. Dit stelt de apothekersorganisatie KNMP op basis van een inventarisatie van cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

KNMP-voorzitter Aris Prins: “Medicijngebruikers staan er onvoldoende bij stil dat rustgevende middelen, slaapmiddelen, sterke pijnstillers en ADHD-middelen de grens niet zomaar over mogen. Daar is een officiële verklaring voor nodig, anders denkt de politie of douane straks dat je drugs bij je hebt.”

Medicijnen mee op reis

Oxazepam, oxycodon, temazepam, methylfenidaat, diazepam, zolpidem, lorazepam, fentanyl en codeïne met paracetamol zijn de meest gebruikte middelen in Nederland waarvoor een speciale verklaring vereist is. En er vallen nog meer middelen onder deze wet. Dexamfetamine bijvoorbeeld ook. 

Goed voorbereid op reis

De apotheker kan helpen bij een goede vakantievoorbereiding. Hij kan controleren of geneesmiddelen die een patiënt gebruikt onder de opiumwet vallen en kan adviseren over welke stappen in dat geval nodig zijn voorafgaand aan een reis.

Medicijnpaspoort

Naast een officiële verklaring is het ook van belang om een eigen medicijnpaspoort mee te nemen op vakantie. Medicijngebruikers kunnen deze opvragen bij de apotheek. Het medicijnpaspoort is géén geldig reisdocument, maar een overzicht van alle medicatie. En van andere zaken, zoals allergieën. Dit is handig tijdens een bezoek aan de dokter of apotheek op de reisbestemming.

Het is voor Nederlanders belangrijk om tijdens de vakantie niet zonder medicijnen te zitten. ‘Neem voldoende medicijnvoorraad mee naar de reisbestemming. Bestel ze op tijd bij de apotheek. Houd verder rekening met een eventueel tijdsverschil tussen Nederland en het vakantieland. Tijdsverschil kan invloed hebben op het moment van innemen. De apotheker adviseert graag over een goed innamemoment tijdens de vakantie.’

Brochure

De apothekersorganisatie KNMP heeft een brochure ontwikkeld voor mensen die in eigen land of in het buitenland op reis willen. Zo kunnen Nederlanders zonder zorgen op vakantie. De brochure is op te vragen in de apotheek.

Vakantiegangers die de zon opzoeken doen er goed aan om te laten controleren of zij met hun geneesmiddelen veilig in de zon kunnen. Sommige medicijnen maken de huid gevoeliger voor zonlicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde antibiotica. Bovendien kan de kwaliteit van medicijnen achteruit gaan door hoge temperaturen. De apotheker weet hoe medicijnen bewaard moeten worden.

Aanvragen officiële verklaring

Er bestaan verschillende verklaringen voor reizen met opiumwetmiddelen.

  • Voor reizen in een van de Schengenlanden geldt: ga naar de website van het CAK voor een Schengenverklaring.
  • Voor reizen buiten de Schengenlanden, óf voor een lange reis in de Schengenlanden: benader de ambassade van het betreffende land en check welke verklaring nodig is. Dat kan een Engelstalige medicijnverklaring zijn of een verklaring van het land zelf.

Op vakantie met een medicijn dat niet onder de opiumwet valt? Dan is mogelijk een zogenoemde gezondheidsverklaring nodig. Dit geldt voor medicijnen die door de arts of specialist zijn voorgeschreven. De ambassade van het betreffende land weet welke documenten benodigd zijn. Bekijk hetcak.nl voor meer informatie.

Apotheek.nl/opreis 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *