dementie

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

Twee vrouwen zitten samen aan de waterkant.

Mensen met dementie missen begrip en geduld in samenleving

Onderzoeksinstituut Nivel en Alzheimer Nederland onderzoeken iedere twee jaar de ervaringen, behoeften en wensen van mantelzorgers: de Dementiemonitor Mantelzorg. Het perspectief van mensen met dementie zelf bleef tot nu toe vaak onderbelicht in onderzoek. Dit jaar hebben voor het eerst ook mensen met dementie meegedaan aan de Dementiemonitor. We geven inzicht in hun zorgervaringen en …

Mensen met dementie missen begrip en geduld in samenleving Lees meer »

Illustratie van een oudere man achter rollator en jongere man met zijn arm om hem heen.

Tijdige diagnose is belangrijk bij eerste signalen van dementie

Op Wereld Alzheimer Dag 2021 presenteert de internationale alzheimerorganisatie, Alzheimer’s Disease International, de studie: ‘Journey through the diagnosis of dementia’. De belangrijkste conclusie: wereldwijd heeft 75% van de mensen met dementie geen diagnose. In Nederland is dit percentage gelukkig een stuk kleiner, maak ook hier hebben ongeveer 100.000 van de naar schatting 290.000 mensen met …

Tijdige diagnose is belangrijk bij eerste signalen van dementie Lees meer »

huisarts dementiezorg

Mensen met dementie doen vaker beroep op huisartsenpost

Hoe vaak en waarom mensen met dementie de huisarts bezoeken of de huisartsenpost was tot nu toe niet bekend. Dat terwijl huisartsen een belangrijke rol spelen in de zorg voor mensen met dementie. Het Register Dementiezorg en Ondersteuning heeft nu bestaande gegevens uit verschillende bronnen kunnen combineren en dat geeft een goed beeld van de …

Mensen met dementie doen vaker beroep op huisartsenpost Lees meer »