mobiele telefoon

Apothekers en patiënten positief over digitale communicatie rondom geneesmiddelgebruik

Zowel apothekers als patiënten zien de voordelen in van digitale communicatie via een mobiele app, zo blijkt uit een eerste verkenning van het Nivel en de Rijksuniversiteit Groningen.

Via zo’n app, bijvoorbeeld MedicijnWijs, kan de apotheker het geneesmiddelgebruik van een patiënt monitoren tussen diens bezoeken aan de balie door.

Eerder ontwikkelde het Nivel de set TRIAGE-startvragen, een hulpmiddel waarmee de apotheker problemen met medicatiegebruik aan de balie signaleert. Deze vragen kunnen na enkele aanpassingen ook goed via de app gesteld worden. Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Pharmi.

Geneesmiddelengebruik

Aan de apothekersbalie wordt niet altijd gevraagd naar de ervaringen van patiënten met geneesmiddelen. Met de app kunnen die ervaringen regelmatiger uitgevraagd worden, iets wat zowel apothekers als patiënten waardevol vinden, blijkt uit het onderzoek.

De in de app gedeelde ervaringen kunnen bovendien bij een volgend apotheekbezoek het gesprek faciliteren. Zo kunnen problemen met geneesmiddelen, zoals ongewenste bijwerkingen, vroeg gesignaleerd worden.

Patiënten en apothekers helpen TRIAGE-vragen geschikt te maken voor digitale applicatie

Eerder ontwikkelde het Nivel de set TRIAGE-startvragen: vier uitnodigende vragen die in het baliegesprek gebruikt kunnen worden om problemen in medicatiegebruik te signalen.

Tijdens dit meest recente, verkennende onderzoek kwamen apothekers en patiënten met suggesties om de vier vragen beter passend te maken voor digitale communicatie. Als volgende stap willen we deze bijdrage gebruiken om de vier vragen te integreren in de MedicijnWijs-app.

Uit vervolgonderzoek zal dan moeten blijken wat de ervaringen en effecten zijn van het gebruik van de aangepaste TRIAGE-vragen in de MedicijnWijs-app.

De vier TRIAGE-startvragen

  1. Ik ben benieuwd naar uw ervaringen. Hoe is het de afgelopen tijd gegaan met het gebruik van dit medicijn?
  2. Elk medicijn kan ook bijwerkingen hebben. Hoe is dat bij u? Heeft u last van bijwerkingen van dit medicijn?
  3. Wat vindt u ervan dat u dit medicijn (langdurig) moet gebruiken?
  4. Welke vragen heeft u nog?

Over het onderzoek

Voor deze eerste verkenning zijn er acht apothekers individueel geïnterviewd, in de periode november-december 2020, en twee digitale groepsgesprekken gehouden met in totaal 12 patiënten, in december 2020 en januari 2021. Alle gesprekken zijn getranscribeerd, gecodeerd en thematisch geanalyseerd.

Dit onderzoek is uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen en het Nivel, in samenwerking met Pharmi.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *