coronazorg verpleeghuizen

‘Gebrek aan aandacht voor verpleeghuizen was pijnlijke misser’

Ouderenbond ANBO herkent zich in de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het gebrek aan aandacht voor de situatie in de verpleeghuizen in de eerste maanden van de coronacrisis.

Het was een pijnlijke misser, vindt ouderenbond ANBO, die tot veel leed heeft geleid. Het is goed dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de vinger op de zere plek legt.

Onderzoeksraad voor Veiligheid: Uitlegvideo Aanpak coronacrisis Deel 1

Verdeling beschermingsmiddelen

Ouderen in verpleeghuizen werden in de beginfase van de coronacrisis helemaal niet gezien en meegenomen bij de verdeling van de beschermingsmiddelen. Het kabinet vond dit niet nodig, omdat de bestaande protocollen al zouden voldoen. Net als de OVV, die met het eerste rapport kwam over de aanpak van de coronacrisis, vindt ANBO dat daardoor een stille ramp heeft plaatsgevonden.

Natuurlijk moeten in een crisissituatie bepaalde maatregelen worden genomen, maar ANBO heeft nooit begrepen waarom de situatie van ouderen in verpleeghuizen zo lang werd genegeerd, ondanks alle signalen. Een pijnlijke misser.

Wanhopige familieleden

Na de sluiting van de verpleeghuizen kreeg ANBO veel telefoontjes van wanhopige familieleden die zich afvroegen hoe het kon dat mensen in hun laatste levensfase volledig werden afgesneden van hun familie. Ook ANBO kon dat niet uitleggen. Het beleid was erop gericht de meest kwetsbaren in de samenleving te beschermen, maar zij en hun familie werden juist het hardst getroffen.

Sluiten verpleeghuizen

De enorme gevolgen die het sluiten van verpleeghuizen had, heeft duidelijk gemaakt dat zoiets in de toekomst nooit meer mag gebeuren. Bescherming tegen besmetting is één ding, maar maatregelen moeten ook oog hebben voor welzijn. Er moet nu al worden nagedacht over hoe bij een toekomstige pandemie contact met familie toch mogelijk blijft.

Thuiszorg

In het rapport van de OVV mist ANBO aandacht voor de thuiszorg. Ook hiervoor heeft ANBO in de eerste maanden van de pandemie geregeld aandacht gevraagd. Toen beschermingsmiddelen in verpleeghuizen eindelijk beschikbaar kwamen, was dit nog niet het geval in de thuiszorg. Daar moesten verpleegkundigen nog lange tijd zonder mondkapje, beschermende kleding of handschoenen mensen verzorgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *