Moeder en dochter zitten samen liefdevol in de tuin

Informele zorg wordt steeds belangrijker

Vrijdag 24 september 2021 sprak Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, bij de dies natalis van de Open Universiteit over hét ontbrekende thema in discussies over de toekomst van de zorg: namelijk de relatie tussen formele en informele zorg, ofwel tussen beroepskrachten, naasten en vrijwilligers.

Informele zorg

De rol van naasten en vrijwilligers wordt steeds belangrijker en het beroep op mantelzorgers en vrijwilligers blijft toenemen. 1 op de 10 mensen in Nederland is actief als vrijwilliger (1,4 miljoen mensen). Circa 5 miljoen mensen geven mantelzorg. Het aantal ernstig belaste mantelzorgers is sterk toegenomen tot 460.000.

Alleen extra geld houdt de zorg niet op peil

De markt springt met grote vaart in op de arbeidsmarkttekorten en de toenemende druk op familieleden. Denk aan commerciële bureaus die zorgdiensten aanbieden, zorgorganisaties die mantelzorgers in loondienst nemen en nieuwe functies in verpleeghuizen. Daar zitten prachtige kansen, maar ook grote risico’s.

“We houden de zorg niet op peil met alleen meer geld,” zegt Bussemaker. “Willen we hulpbehoevende mensen de komende jaren en decennia kunnen bieden wat ze nodig hebben, dan zullen we meer moeten DOEN: Anders Denken, Anders Sturen, Anders Doen en Anders Verantwoorden. En daarmee moeten we nu beginnen!”

Gezondheidswetenschappen

De brede kijk op de gezondheidszorg is het centrale thema bij de dies natalis van de Open Universiteit, waar deze maand de eerste masteropleiding Gezondheidswetenschappen in deeltijd is gestart, met veel aandacht voor innovatie.

“Geen klassieke, maar een vooruitstrevende studie waarbij de toekomst van de zorg centraal staat”, aldus rector magnificus Theo Bastiaens in zijn openingsrede. “Denk hierbij aan digitale en data-gedreven zorg en geïntegreerde zorgnetwerken. Maar ook aan preventie en gezondheidsbevordering. Door het flexibele onderwijsmodel van de Open Universiteit kunnen studenten een academische opleiding combineren met hun carrière, gezinsleven en/of zorg.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *