operatie

Minder operaties wanneer patiënt betrokken is bij keuze wel of niet opereren

Patiënten die samen met de arts kiezen tussen afwachten of opereren bij galstenen of liesbreuk laten zich minder snel opereren. Dit blijkt uit een onderzoek naar onder meer het effect van keuzehulpen bij patiënten in het Bernhoven ziekenhuis.

De keuzehulp laat patiënt en arts de voor- en nadelen zien van zowel opereren als afwachten. In de keuzehulp beantwoordt de patiënt een aantal vragen. De uitkomst daarvan speelt een belangrijke rol in welke optie de patiënt kiest. Samen met de behandelaar beslist de patiënt dan welke optie en daarbij behorende behandeling het beste past.

15 procent minder operaties bij galstenen

Uit het onderzoek van Carmen Latenstein en haar collega’s van het Radboudumc en Bernhoven komen opmerkelijke cijfers naar voren; voordat de keuzehulp werd gebruikt werd 72 procent van de patiënten met galstenen geopereerd. Na gebruik van de keuzehulp daalde dit percentage naar 57. Die trend is ook bij de liesbreuk te zien. Voor gebruik van de keuzehulp werd 78 procent geopereerd, na introductie van de keuzehulp daalde dit naar 65 procent.

Kiezen voor de meest passende behandeling

Zorgverzekeraar CZ faciliteert en stimuleert het gebruik van keuzehulpen. Samen beslissen, en in het verlengde daarvan meer gepersonaliseerde zorg, is een speerpunt voor deze zorgverzekeraar. “We zijn hier al enkele jaren mee bezig. Het is in dat kader ook mooi nieuws, want uiteindelijk wil je dat samen met de patiënt de keuze wordt gemaakt voor de meest passende behandeling. Geen operatie is ook een keuze. Door persoonlijke omstandigheden een belangrijke rol te laten spelen bij de beslissing in de spreekkamer, wordt de zorg uiteindelijk beter afgestemd op de individuele patiënt”, zegt CZ-woordvoerder Arjen Zwaan.

Keuzehulpen worden steeds actiever overgenomen

Ook VGZ is groot voorstander van samen beslissen en het gebruik van keuzehulpen om zinnige, duurzame zorg te realiseren. Innovatie Manager bij VGZ Jacqueline Batenburg: “De behoeftes van de patiënt centraal in plaats van de ziekte, dat is waar we naartoe moeten om de beste kwaliteit van zorg te leveren, passend bij de individuele patiënt. Dit kan door het goede gesprek te voeren omtrent de wensen van de patiënt en de verschillende behandelmogelijkheden. VGZ stimuleert de inzet van samen beslissen bij zorgaanbieders in het hele land. Dit doen we door het proactief onder de aandacht te brengen bij en samen met zorgprofessionals en patiënten(verenigingen) en door actief de lessons learned te delen. We zien dat de keuzehulpen steeds actiever worden overgenomen door zorgprofessionals en dat patiënten er om gaan vragen.”

Mogelijk besparing van 19 miljoen euro

Volgens de onderzoekers zou een landelijke invoering van keuzehulpen kunnen leiden tot een potentiële kostenreductie van ruim 19 miljoen euro door besparing op het gebruik van operatiekamers. Hoe reëel die schatting is en welk effect dit op de tevredenheid van patiënten heeft wordt nader onderzocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *