zorgkosten belastingdienst aftrekbaar

Zorgkosten gemaakt in 2021? Controleer of kosten aftrekbaar zijn 

Nederland doet weer belastingaangifte. Had u in 2021 zorgkosten die niet zijn vergoed door de zorgverzekeraar? Dan kunt u deze mogelijk aftrekken in uw belastingaangifte. Ga na of u aan de voorwaarden voor aftrek van zorgkosten voldoet en vul de gegevens aan in uw belastingaangifte.

Hebt u in 2021 zorgkosten gemaakt die niet of niet volledig vergoed zijn door de zorgverzekeraar? En vielen deze kosten niet onder uw verplicht of vrijwillig eigen risico en uw eigen bijdrage? Dan kunt u de zorgkosten mogelijk aftrekken in uw belastingaangifte. U hoeft dan minder belasting te betalen of u krijgt geld terug.

Drempelbedrag

De online aangifte van de Belastingdienst berekent automatisch vanaf welk bedrag u zorgkosten kunt aftrekken. Dit drempelbedrag hoeft u niet zelf uit te rekenen. De zorgkosten die boven de drempel uitkomen, trekt de online aangifte automatisch af. Hoe lager uw inkomen, hoe lager de drempel.

Bijvoorbeeld: bij een jaarinkomen van 36.000 euro is het drempelbedrag 594 euro. Hebt u een fiscale partner? Dan kunt u zorgkosten van uw fiscale partner én uzelf aftrekken. In dat geval wordt de drempel bepaald op basis van uw gezamenlijke inkomen.

belastingdienst zorgkosten aftrekbaar

Wel aftrekbaar

Alleen kosten die u echt hebt gemaakt, mag u aftrekken. Belangrijk is dat u gemaakte kosten moet kunnen aantonen. Bijvoorbeeld met rekeningen, de overzichten van uw zorgverzekeraar en uw bankafschriften.

Voorbeelden

  • Extra fysiotherapie: u hebt een aanvullende verzekering en krijgt een aantal behandelingen fysiotherapie vergoed. Maar u hebt meer behandelingen nodig. Die betaalt u zelf. De kosten voor de fysiotherapie die u niet vergoed krijgt vanuit uw aanvullende verzekering, mag u aftrekken in uw belastingaangifte.
  • Medicijngebruik: medicijnen op doktersvoorschrift zijn aftrekbaar, ook als het om homeopathische middelen gaat. Voedingssupplementen zijn niet aftrekbaar, tenzij ze zijn voorgeschreven voor een medische behandeling.
  • Tandarts: kosten voor de tandarts zijn aftrekbaar. Veel mensen hebben een tandartsverzekering die jaarlijks tot een bepaald maximumbedrag vergoedt. De tandartskosten boven uw maximale vergoeding, kunt u aftrekken.

Zorgkosten? Doe aangifte

Als u niet-vergoede zorgkosten hebt, kunt u misschien geld terugkrijgen van de Belastingdienst. U moet dan wel belastingaangifte doen. Hebt u geen uitnodiging voor de aangifte gekregen? Ga naar Mijn Belastingdienst, vul de online aangifte in en kijk of uw zorgkosten boven het drempelbedrag uitkomen. Nadat u uw aangifte helemaal hebt ingevuld, ziet u meteen of u geld terugkrijgt of moet betalen.

belastingdienst aftrekbaar zorgkosten

Tegemoetkoming specifieke zorgkosten

Hebt u uw zorgkosten in de aangifte ingevuld? En blijkt dat u weinig of geen belasting moet betalen of recht hebt op teruggave? Dan komt u misschien in aanmerking voor de tegemoetkoming specifieke zorgkosten. Als u aangifte doet, berekent de Belastingdienst of u de tegemoetkoming krijgt. U hoeft hier verder niets voor te doen. Op de website van de Belastingdienst leest u meer over de tegemoetkoming.

Hulp bij de belastingaangifte

Kijk op belastingdienst.nl/zorgkosten en belastingdienst.nl/aangifte voor meer informatie. Komt u er niet helemaal uit? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. Kijk op belastingdienst.nl/hulp welke hulp het beste bij u past. Of stel uw vraag op Facebook, Twitter of Instagram.

Over de belastingaangifte

De Belastingdienst vraagt ruim 8 miljoen particulieren en ondernemers om aangifte inkomstenbelasting te doen over 2021. De meeste informatie heeft de Belastingdienst al vooraf ingevuld en hoeft alleen nog te worden gecontroleerd en, waar nodig, aangevuld. Op belastingdienst.nl/aangifte vinden mensen meer informatie over het doen van aangifte. Belastingaangifte doen kan tot 1 mei.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *